Home » Wist je dat?

Wist je dat?

WIST JE DAT ZWEMMEN HEEL GEZOND VOOR JE IS?

Wist je dat?
Zwemmen heel gezond is voor je? Ohja dat wist ik al, zeg je misschien. Maar weet je ook waarom zwemmen zo gezond is? Kijk hieronder naar de voordelen:

  • Wist je dat: zwemmen je conditie verbeterd? Je longinhoud wordt groter zodat je minder snel buiten adem raakt. Ook gaat de gezondheid van je hart en bloedvaten erop vooruit, wat zorgt voor een betere doorbloeding.

 

  • Wist je dat: zwemmen je spieren traint? Alle spieren worden gebruikt met zwemmen, dit ten opzichte van heel veel andere spieren waarbij je 1 spiergroep traint. Nog een voordeel is dat je met zwemmen je spieren (bijna) niet kunt overbelasten, water is namelijk een ondersteunende kracht waardoor je onbelast kunt trainen.

 

  • Wist je dat: zwemmen helpt bij afvallen? Zwemmen is namelijk een cardio sport en met cardio verbrand je vet (en daar willen we allemaal van af toch?). Afhankelijk van hoe intensief je traint kun je wel 500 tot 750 calorieën per uur verbranden! Nog een voordeel is dat je met zwemmen je gewrichten (bijna) niet kunt overbelasten, water is namelijk een ondersteunende kracht waardoor je onbelast kunt trainen.

 

  • Wist je dat: zwemmen ook helpt bij revalidatie van blessures? Zelfs wanneer je andere sporten niet kunt uitvoeren door lichamelijke omstandigheden, is zwemmen vaak nog steeds een optie. Wel is het in dat geval vaak verstandig om even een arts of fysiotherapeut om advies te vragen. Zo weet je bijvoorbeeld of er bepaalde slagen zijn die je maar beter niet toe kunt passen.

 

Kortom, zwemmen is een ontzettend gezonde sport! Om er optimaal van te kunnen profiteren, is het wel belangrijk dat je het met enige regelmaat doet. Om de paar weken een keer een uurtje schoolslag zet nog niet echt zoden aan de dijk. Een verstandig idee is bijvoorbeeld om één of twee keer per week een vast moment te kiezen waarop je gaat zwemmen.

Denk eens aan de aanschaf van een 25-badenkaart, dan heb je geen enkele reden meer om niet te gaan! Je zult al snel merken dat je iedere keer net iets harder gaat en net iets meer baantjes op snelheid haalt. Een duidelijk teken dat je vooruitgang boekt! En heb je geen zin om alleen te gaan? Spreek af met een vriend of vriendin, zo kan je elkaar stimuleren om toch in beweging te blijven!