Home » Zwemles » Handige tips voor zwemles

Handige tips voor zwemles

Volgt jouw kind zwemles bij Merwestein of ben je van plan hem of haar binnenkort in te schrijven? Dan hebben wij een aantal handige zwemles tips voor je! Zo weet je zeker dat jij én je kind helemaal klaar zijn voor die eerste zwemles. Naast de zwemles tips geven we ook direct antwoord op de meest gestelde vragen over zwemles. Kortom, lees snel verder!

Naar de zwemles

De allereerste zwemles tip is misschien wat vanzelfsprekend. Toch is het erg belangrijk om op tijd aanwezig te zijn. Bijvoorbeeld voor het helpen met omkleden naar de juiste badkleding voor de les.

Daarnaast is het ook zeker handig om de volgende zwemles tips op te volgen voor een soepel verloop van de zwemlessen van jouw kind:

  • Zorg dat je kind voldoende gegeten heeft voor de zwemles. Zwemles met een lege maag is echt niet fijn
  • Stop een plastic tas in de zwemtas om alle natte spullen in mee naar huis te nemen
  • Wil je de lessen van je kind graag volgen? Vraag dan van te voren naar de mogelijkheden
  • Zorg voor een fijne en goed passende zwemoutfit
  • Ga ook tussen de zwemlessen door regelmatig zwemmen met je kind
  • Geef je kind tot slot de tijd om zich te ontwikkelen in het water

 

Hoe lang doet een kind over het behalen van het volledige zwem-ABC?

Dat is voor ieder kind uiteraard verschillend. Alle kinderen kunnen leren zwemmen, maar niet alle kinderen doen daar even lang over. Tachtig procent van de kinderen is gemiddeld, tien procent haalt zijn diploma’s sneller en nog eens tien procent doet er langer over. Dat is heel normaal.

Dat een kind meer oefening nodig heeft dan gemiddeld, kan te maken hebben met de motoriek: niet iedereen ontwikkelt zich in hetzelfde tempo. Vaak heeft het echter te maken met angst. Het scheelt enorm als je je kind op tijd leert wennen aan water. Denk er ook aan dat je eigen houding van invloed kan zijn. Als je je kind steeds waarschuwt dat water ‘gevaarlijk’ is, kan het zijn dat hij/zij er bang voor wordt.

Moet mijn kind het hele zwem-ABC halen?

Ja, want alleen met zwemdiploma A, B én C is je kind echt voorbereid op een leven lang zwemplezier. In 1998 is het zogenaamde Zwem ABC ontwikkelt. Met de komst van de zwemparadijzen met wildwaterglijbanen en veel nieuwe vormen van recreatie in, op en bij het water, hebben kinderen andere vaardigheden nodig dan vroeger. Die andere vaardigheden leren kinderen vooral tijdens de lessen die voorbereiden op het zwemdiploma C. Anders dan vroeger, toen er nog alleen diploma A en B waren, hebben kinderen dus ook echt diploma C nodig.

Wat doen we na het behalen van het zwem-ABC?

Wie het Zwem-ABC heeft gehaald, is ‘zwemveilig’. Zeker voor jonge kinderen is het nu belangrijk regelmatig te blijven zwemmen. De vaardigheden die je kind heeft aangeleerd kunnen zo op peil worden gehouden.

Wat kan ik als ouder doen om het leren zwemmen te versnellen?

Je kunt het voor je kind makkelijker maken door veel te gaan zwemmen. Doe dan geen oefeningen, maar maak het zwemmen leuk. Ga samen van de glijbaan of doe spelletjes. Jouw aanwezigheid zorgt ervoor dat je kind zich op zijn/haar gemak gaat voelen in het water. Dat geeft zelfvertrouwen!

Vanaf welke leeftijd begin je met leren zwemmen?

Het Nationaal Platform Zwembaden NRZ vindt: hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter. De meeste kinderen die verdrinken, zijn immers tussen de 0 en 4 jaar oud. Vanaf zeer jonge leeftijd zijn er mogelijkheden in het zwembad om kinderen veiliger in en om water te laten bewegen.

De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is 4 tot 5 jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met de zwemles, namelijk als hun kind 4 of zelfs 3 jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van 3 jaar om te halen. Zelfs een kind van 4 heeft moeite met de eisen. Daar komt bij dat een kind van 4 ook start op de basisschool. Dit is voor een kind een grote verandering, die veel energie kost. Wacht een half jaar en het kind zal makkelijker door de zwemlessen heen lopen.

Hoe lang duurt het voor mijn kind zijn of haar zwemdiploma behaald?

Zoals gezegd leert ieder kind zwemmen in zijn of haar eigen tempo. Ongeacht of jouw kind nu door iedere stap heen raast of juist wat meer tijd nodig heeft, een diploma is altijd welverdiend! Gemiddeld gezien doen de meeste kinderen er zo’n 42 uur over om hun zwemdiploma A te behalen. Vervolgens duurt het vaak zo’n 12 uur voor diploma B en nog eens 12 uur voor diploma C.

Zwemactiviteiten voorafgaand aan zwemles voor diploma A

Ook voorafgaand aan de zwemlessen voor diploma A kun je al bij Merwestein terecht. Zo kun je onder andere kiezen voor Zwangerschapszwemmen, Baby- en Peuterzwemmen en Teddyzwemmen. Het is erg belangrijk om je kindje al op jonge leeftijd kennis te laten maken met het water. Daarnaast zijn deze zwemactiviteiten ook erg gezellig en zorgt het voor nieuwe sociale contacten.

Kunnen oudere kinderen en volwassenen ook op zwemles?

Niet alleen als kind, maar zeker ook op latere leeftijd kun je leren zwemmen. Zo bieden wij ook speciale volwassenen zwemlessen aan. Dit is voor iedereen vanaf 16 jaar die graag (beter) wil leren zwemmen.

Wat moet mijn kind aan tijdens de zwemles?

Het is erg belangrijk dat je kind goede en comfortabele badkleding draagt. Dit zit niet alleen lekker, het is ook nog eens erg hygiënisch. Het soort of merk badkleding maakt niet uit, dit kan je zelf uitkiezen.

Mag mijn kind een zwembril op?

Wanneer de ogen van je kind bijvoorbeeld erg gevoelig op chloor reageren tijdens het zwemmen kun je het beste met de zwemonderwijzer bespreken óf en wanneer een zwembril tijdens de lessen gebruikt mag worden. Bij het afzwemmen is een zwembril vaak niet toegestaan. De reden? Als je kind onverwacht in het water terecht komt, heeft hij/zij ook geen zwembril op en moet je kind zich kunnen redden.

Kan mijn kind zakken tijdens het afzwemmen?

Een zwemonderwijzer laat zijn of haar leerlingen alleen afzwemmen als hij of zij het gevoel heeft dat de kinderen het examen gaan halen. Uiteindelijk bepalen de examinatoren of je kind wel of niet zijn of haar diploma krijgt. Het is dus mogelijk dat je kind zakt bij het afzwemmen.