Home » Zwemles » Handige tips voor zwemles

Handige tips voor zwemles

Zit je kind op zwemles in Merwestein? Dan zijn de volgende tips wellicht interessant voor jou!

NAAR DE ZWEMLES

Wees op tijd aanwezig voor het helpen met omkleden naar de juiste badkleding voor de les.

Zorg dat je kind voldoende gegeten heeft voor de zwemles. Zwemles met een lege maag is echt niet fijn.

Stop een plastic tas in de zwemtas om alle natte spullen in mee naar huis te nemen.

HOE LANG DOET EEN KIND OVER HET BEHALEN VAN HET ZWEM-ABC

Dat is voor ieder kind uiteraard verschillend. Alle kinderen kunnen leren zwemmen, maar niet alle kinderen doen daar even lang over. Tachtig procent van de kinderen is gemiddeld, tien procent haalt zijn diploma’s sneller en nog eens tien procent doet er langer over. Dat is heel normaal. Dat een kind meer oefening nodig heeft dan gemiddeld, kan te maken hebben met de motoriek: niet iedereen ontwikkelt zich in hetzelfde tempo. Vaak heeft het echter te maken met angst. Het scheelt enorm als je je kind op tijd leert wennen aan water. Denk er ook aan dat je eigen houding van invloed kan zijn. Als je je kind steeds waarschuwt dat water ‘gevaarlijk’ is, kan het zijn dat hij/zij er bang voor wordt.

MOET MIJN KIND HET HELE ZWEM-ABC HALEN?

Ja, want alleen met zwemdiploma A, B én C is je kind echt voorbereid op een leven lang zwemplezier. In 1998 is het zogenaamde Zwem ABC ontwikkelt. Met de komst van de zwemparadijzen met wildwaterglijbanen en veel nieuwe vormen van recreatie in, op en bij het water, hebben kinderen andere vaardigheden nodig dan vroeger. Die andere vaardigheden leren kinderen vooral tijdens de lessen die voorbereiden op het zwemdiploma C. Anders dan vroeger, toen er nog alleen diploma A en B waren, hebben kinderen dus ook echt diploma C nodig.

WAT DOEN WE NA HET BEHALEN VAN HET ZWEM-ABC

Wie het Zwem-ABC heeft gehaald, is ‘zwemveilig’. Zeker voor jonge kinderen is het nu belangrijk regelmatig te blijven zwemmen. De vaardigheden die je kind heeft aangeleerd kunnen zo op peil worden gehouden.

WAT KAN IK ALS OUDER DOEN OM HET LEREN ZWEMMEN TE VERSNELLEN?

Je kunt het voor je kind makkelijker maken door veel te gaan zwemmen. Doe dan geen oefeningen, maar maak het zwemmen leuk. Ga samen van de glijbaan of doe spelletjes. Jouw aanwezigheid zorgt ervoor dat je kind zich op zijn/haar gemak gaat voelen in het water. Dat geeft zelfvertrouwen!

VANAF WELKE LEEFTIJD BEGIN JE MET LEREN ZWEMMEN?

Het Nationaal Platform Zwembaden NRZ vindt: hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter. De meeste kinderen die verdrinken, zijn immers tussen de 0 en 4 jaar oud. Vanaf zeer jonge leeftijd zijn er mogelijkheden in het zwembad om kinderen veiliger in en om water te laten bewegen.

De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is 4 tot 5 jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met de zwemles, namelijk als hun kind 4 of zelfs 3 jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van 3 jaar om te halen. Zelfs een kind van 4 heeft moeite met de eisen. Daar komt bij dat een kind van 4 ook start op de basisschool. Dit is voor een kind een grote verandering, die veel energie kost. Wacht een half jaar en het kind zal makkelijker door de zwemlessen heen lopen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!