Home » Zwemmen en activiteiten » Zwangerschapszwemmen

Zwangerschapszwemmen

Zwangerschapszwemmen is een afwisselende vorm van zwemles waarbij ontspanning, beweging, sociale contacten en het uitwisselen van ervaringen centraal staan. Zwangerschapszwemmen is daarnaast een activiteit speciaal voor jou als zwangere vrouw, om je te helpen en te ondersteunen tijdens je zwangerschap.

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om in beweging te blijven. Zwangerschapszwemmen is dan ook de ideale manier om aan je conditie te blijven werken terwijl je lichaam flink aan het veranderen is.

Wanneer begin je met zwangerschapszwemmen?

De meeste vrouwen beginnen vanaf 12 weken met zwangerschapszwemmen. Dit neemt niet weg dat je ook direct vanaf het begin van je zwangerschap kunt beginnen met het volgen van zwemlessen. Zeker wanneer de zwangerschap begint te vorderen is het aan te raden je lichaam en gewrichten wat rust te gunnen in het water. Naar mate je buik begint te groeien zal je namelijk steeds meer moeite krijgen met bepaalde bewegingen.

Dat is iets waar je bij zwangerschapszwemmen geen last van hebt. De opwaartse druk van het water zorgt er namelijk voor dat je wervelkolom en andere gewrichten worden ontlast. Hierdoor kun je, ook bij een vergevorderde zwangerschap, makkelijker bewegen. Zolang je je goed voelt, mag je tot aan de bevalling blijven zwemmen.

Kortom, zwangerschapszwemmen is de ideale manier waarop je tijdens een zwangerschap op een gezellige manier in beweging blijft!

Oefeningen zwangerschapszwemmen

Tijdens de zwangerschapszwemlessen worden er verschillende oefeningen aangeboden die het weerstandsvermogen verhogen, de spieren versterken, je houding gunstig beïnvloeden, de bloedsomloop en de ademhaling stimuleren en die ook nog eens heerlijk ontspannend kunnen werken.

Dankzij de oefeningen verminderen of verdwijnen rugklachten of zware benen vaak direct na het zwemmen. Je leert je dankzij de oefeningen namelijk te ontspannen in het water. Ook de baby vindt dit vaak erg prettig.

Zo blijf je dankzij de zwem- en ontspanningsoefeningen niet alleen aan je conditie werken. Je zorgt er namelijk ook voor dat:

  • Je lichamelijke conditie, bloedcirculatie en spierfuncties verbeteren;
  • Je bewust bezig bent met je ademhaling en ontspanning;
  • Je bewust bent van je houding en bewegingen;
  • Je pijnklachten kunt voorkomen en verzachten.

Zwangerschapszwemmen bij Merwestein

Bij Merwestein vinden de zwangerschapszwemlessen altijd in groepsverband plaats. Tijdens deze lessen voer je onder leiding van een zweminstructrice of fysiotherapeut verschillende oefeningen uit.

Iedereen krijgt de ruimte om de oefeningen op haar eigen tempo en niveau uit te voeren. Na de oefeningen krijg je ook nog even de tijd om samen met je baby te genieten van het water en gezellig te praten met de andere deelneemsters.

Iedere les wordt bij ons afgesloten met een lekkere kop thee in brasserie H2O! Super gezellig natuurlijk en goed voor de sociale contacten want vrouwen uit de hele provincie Utrecht komen zwangerschapszwemmen bij Merwestein!

Wil je graag weten wanneer je kunt zwangerschapszwemmen bij Merwestein? Bekijk dan onze openingstijden en prijzen. Ook laat badjuf Pascalle in een korte video op deze pagina zien wat de route is naar het bad voor zwangerschapszwemmen.

Zwemmen na de bevalling

Wil je na de bevalling graag weer snel fit worden? Ook dan is zwemmen een goed idee! Vaak mag je al na zes weken weer beginnen met verschillende sporten.

Luister goed naar je lichaam en bouw het natuurlijk rustig op. Kom bijvoorbeeld banenzwemmen bij Merwestein. Er zijn verschillende banen waarin iedereen op zijn eigen tempo kan zwemmen.

Wil je graag samen met je baby komen zwemmen? Ook dat kan! Bij Merwestein kunnen baby’s vanaf 6 weken oud al speciale baby zwemlessen volgen. Kom gezellig samen in het water spetteren, zingen en spelletjes doen! Lees hier meer over baby- en peuterzwemmen.